Out of the box

Protekli tjedan sam imao priliku biti predavač na HR Summitu u Zagrebu. Kao slučajno, tijekom pripreme za temu, dobio sam od prijateljice link na video clip kojeg možete pogledati u ovom postu. Video je dio intervjua sa vlasnikom brazilske tvrtke SEMCO koji se odlučio malo poigrati sa uvriježenom paradigmom poslovanja prihvaćenom u današnjem poslovnom svijetu. Zamislite kompaniju u kojoj djelatnici biraju managere ili školu u kojoj možete izabrati kada ćete doći na nastavu. Čovjek je probao, a video neka vam pokaže kakvi su rezultati.

Osobno sam bio prilično zabrinut nakon gledanja jer se pitam koliko naše kompanije razmišljaju ovako i koliko su spremne uopće eksperimentirati s različitim oblicima upravljanja i organizacije. Ono što doživljavam da uglavnom uvode  i inzistiraju na različitim anglosaksonskim procedurama i alatima, dakle uz vrlo malo rizika i pristup „ako to tamo funkcionira, funkcionirati će i kod nas“. Možda je problem što su ti sustavi dobro funkcionirali do prije nekoliko godina ili desetljeća, a u novim uvjetima tipa energetskih kriza ili drugih promjena koje nam slijede pucaju po šavovima i pokazuju se neupotrebljivim. Drugim riječima, inzistiramo na kopiranju modela koje kopiramo sa desetak godina zakašnjenja usprkos tome što vidimo da ti isti modeli više nisu upotrebljivi. Ono što kopiramo je i priča o „out of the box“ razmišljanju, ali ona vrijedi samo dok izlazimo izvan okvira, ali ostajemo unutar postojeće paradigme.

Osnovna pravilo prirode je raznovrsnost. Današnja poslovna paradigma se bazira na jednoobraznosti. Primjeri poput ovog u videu nam pomažu osvijestiti kako imam izbor. Možemo eksperimentirati s novim oblicima organizacije i načina života umjesto da samo kopiramo „best practice“ modele za koje nam je netko rekao da su dobri. Izbor je naš!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s